Go to the content
Showa Town Library > Find Materials > Material Details

Material Details

日本の食・100年<つくる>(食の文化フォーラム)

  • Content Introduction 食のフォーラム「日本の食・100年<つくる>」の記録。終戦という谷間を境に富国強兵の50年と飢餓一歩手前から飽食の今日までの50年における、つくり手、調理法、台所、加工食品などの変化を多角的に見ていく。
待機中

Collection Information

Registration Number Library Book Place Call Number Category Restriction Status
21059147 Showa 閉架 383.8 ニ General Books  
Reservation Count 0

Basic Information

Title 日本の食・100年<つくる>
Title (Reading) ニホン/ノ/ショク/ヒャクネン/ツクル
Author 杉田/浩一‖編
Author (Reading) スギタ,コウイチ
Author 石毛/直道‖編
Author (Reading) イシゲ,ナオミチ
Series 食の文化フォーラム
Publisher ドメス出版
Publication Date 1997.11
Number of Pages, etc. 255p
Dimensions 20cm
Price ¥2300
Content Description 食のフォーラム「日本の食・100年<つくる>」の記録。終戦という谷間を境に富国強兵の50年と飢餓一歩手前から飽食の今日までの50年における、つくり手、調理法、台所、加工食品などの変化を多角的に見ていく。
NDC 9 383.81
NDC 10 383.81
Intended Audience 一般(L)

Display Contents

Title 人間生活を包む「つくる文化」   p1-8
Statement of Responsibility 杉田/浩一‖著 (スギタ,コウイチ)
Title 「つくる」・日本の調理一〇〇年   p11-29
Statement of Responsibility 杉田/浩一‖著 (スギタ,コウイチ)
Title 『暮しの手帖』五〇年から見た家庭生活の変化   p30-48
Statement of Responsibility 大橋/鎮子‖著 (オオハシ,シズコ)
Title 家庭料理の多様化とその背景   p77-93
Statement of Responsibility 下村/道子‖著 (シモムラ,ミチコ)
Title 加工食品産業(惣菜・仕出しをふくむ)の発達と調理への影響   p94-106
Statement of Responsibility 藤木/正一‖著 (フジキ,ショウイチ)
Title 集団給食の家庭への影響   p107-133
Statement of Responsibility 山下/光雄‖著 (ヤマシタ,ミツオ)
Title 「つくる」場所の一〇〇年   p134-150
Statement of Responsibility 山口/昌伴‖著 (ヤマグチ,マサトモ)
Title 調理教育の変遷と家庭への影響   p183-196
Statement of Responsibility 江原/絢子‖著 (エハラ,アヤコ)
Title 『きょうの料理』に求められる“つくり方”の変遷   p197-206
Statement of Responsibility 川島/祐子‖著 (カワシマ,ユウコ)
Title 家庭料理の一〇〇年   p207-223
Statement of Responsibility 石毛/直道‖著 (イシゲ,ナオミチ)

Author Introduction

<杉田/浩一‖編>
1929年生まれ。東京農工大学農学部卒業。文教大学女子短期大学非常勤講師。
<石毛/直道‖編>
1937年生まれ。京都大学文学部卒業。国立民族学博物館館長。
Important Points
  • Even if an item is marked as available for lending, it may be unavailable due to being missing, damaged, or in poor condition.
  • To make reservations via the homepage, you need to complete user registration at the library and register your password and email address.

Go to the top of this page