Registration Number | Library | Book Place | Call Number | Category | Restriction | Status |
---|---|---|---|---|---|---|
22068051 | Showa | 児童④ | K 662 ニ | Children's Books | 館内のみ・複写可 |
Title | 日本の水産業 |
---|---|
Title (Reading) | ニホン/ノ/スイサンギョウ |
Author | 小松/正之‖監修 |
Author (Reading) | コマツ,マサユキ |
Series | ポプラディア情報館 |
Publisher | ポプラ社 |
Publication Date | 2008.3 |
Number of Pages, etc. | 199p |
Dimensions | 29cm |
Price | ¥6800 |
ISBN | 978-4-591-10085-1 |
Content Description | 小中学生の調べ学習に必要な情報を満載した、テーマ別の学習資料集。漁業の様子、養殖や栽培漁業のしくみをわかりやすく解説。生産から加工、流通まで、日本の水産業の現在の姿を豊富な写真とイラストで詳しく紹介する。 |
Content Discription (Children) | 魚をどのようにとり、どのように育てているのか、養殖(ようしょく)漁業もふくめた日本の漁業についてくわしく紹介(しょうかい)します。また、魚がどのように流通し、加工されているのか、魚と日本人とのかかわりについても取り上げます。 |
NDC 9 | 662.1 |
NDC 10 | 662.1 |
Intended Audience | 小学生,中学生(BF) |
1st-Level Contents Title | 監修のことば |
---|---|
1st-Level Contents Title | この本の使い方 |
1st-Level Contents Title | 水産業ってなんだろう |
2nd-Level Contents Title | さまざまな水産業 |
2nd-Level Contents Title | 魚大好き日本人 |
2nd-Level Contents Title | 探してみよう!くらしの中の水産物 |
2nd-Level Contents Title | 海で魚をとる方法 |
2nd-Level Contents Title | 水産業の今、昔 |
2nd-Level Contents Title | 47都道府県特産水産物ガイド |
2nd-Level Contents Title | 水産業なんでもランキング |
1st-Level Contents Title | 1章 魚をとる |
2nd-Level Contents Title | 日本近海でとれる魚 |
2nd-Level Contents Title | 日本の漁場 |
2nd-Level Contents Title | 日本の漁業の種類と特徴 |
2nd-Level Contents Title | 全国各地の漁港 |
2nd-Level Contents Title | 漁港のしくみ |
2nd-Level Contents Title | いろいろな漁法 |
2nd-Level Contents Title | 沿岸漁業のくらし |
2nd-Level Contents Title | 沖合漁業のくらし |
2nd-Level Contents Title | 遠洋漁業のくらし |
2nd-Level Contents Title | 近海の漁 |
2nd-Level Contents Title | ■漁を変えた最新技術 |
2nd-Level Contents Title | 遠洋の漁 |
2nd-Level Contents Title | 貝類の漁 |
2nd-Level Contents Title | 海藻類の漁 |
2nd-Level Contents Title | 川や湖でとれる魚 |
2nd-Level Contents Title | 川の漁業 |
2nd-Level Contents Title | 湖沼の漁業 |
2nd-Level Contents Title | しじみの漁 |
2nd-Level Contents Title | ■不思議な魚の名前 |
1st-Level Contents Title | 2章 魚を育てる |
2nd-Level Contents Title | 魚を育てる養殖漁業 |
2nd-Level Contents Title | 養殖漁業者の仕事とくらし |
2nd-Level Contents Title | ぶりの養殖-魚類 |
2nd-Level Contents Title | かきの養殖-貝類 |
2nd-Level Contents Title | のりの養殖-海藻類 |
2nd-Level Contents Title | うなぎの養殖-内水面の養殖 |
2nd-Level Contents Title | 陸上での養殖漁業 |
2nd-Level Contents Title | 養殖漁業の問題点 |
2nd-Level Contents Title | 養殖漁業の可能性 |
2nd-Level Contents Title | 資源の増加をめざす栽培漁業 |
2nd-Level Contents Title | さけ・ますの栽培漁業 |
2nd-Level Contents Title | まだいの栽培漁業 |
2nd-Level Contents Title | ■真珠の養殖 |
1st-Level Contents Title | 3章 水産物がとどくまで |
2nd-Level Contents Title | 水揚げから卸売市場へ |
2nd-Level Contents Title | 卸売市場から小売店へ |
2nd-Level Contents Title | 変わる水産物の流通 |
2nd-Level Contents Title | 進歩した冷凍・保存技術 |
2nd-Level Contents Title | 世界中から集まる水産物 |
2nd-Level Contents Title | 水産物の輸入 |
2nd-Level Contents Title | 輸入されるまぐろ |
2nd-Level Contents Title | 輸入されるえび |
2nd-Level Contents Title | 輸入されるうなぎ・さば・あじ |
2nd-Level Contents Title | 海外で加工される水産物 |
2nd-Level Contents Title | 水産物の表示 |
2nd-Level Contents Title | 安全な水産物をとどける |
2nd-Level Contents Title | ■魚をとどける道 |
1st-Level Contents Title | 4章 水産物の加工 |
2nd-Level Contents Title | 魚をむだなく利用 |
2nd-Level Contents Title | 水産加工業の役割 |
2nd-Level Contents Title | 干物-乾製品の加工 |
2nd-Level Contents Title | たらこ-塩蔵品の加工 |
2nd-Level Contents Title | かつお節-節製品の加工 |
2nd-Level Contents Title | かまぼこ-練り製品の加工 |
2nd-Level Contents Title | 缶詰ができるまで |
2nd-Level Contents Title | 冷凍食品ができるまで |
2nd-Level Contents Title | ■魚の価値を高める利用法 |
1st-Level Contents Title | 5章 魚と日本人 |
2nd-Level Contents Title | 漁業の発達 |
2nd-Level Contents Title | 漁業の近代化 |
2nd-Level Contents Title | くじらと日本人 |
2nd-Level Contents Title | 漁業と祭り |
2nd-Level Contents Title | 魚のどの部分を食べている? |
2nd-Level Contents Title | おいしい魚を食べる |
2nd-Level Contents Title | 魚の旬 |
2nd-Level Contents Title | 豊富な調理法 |
2nd-Level Contents Title | だしと調味料 |
2nd-Level Contents Title | 日本各地の魚料理 |
2nd-Level Contents Title | ■魚にふくまれる栄養 |
1st-Level Contents Title | 6章 これからの水産業 |
2nd-Level Contents Title | 国際的な漁業のルール |
2nd-Level Contents Title | 減り続ける日本の漁獲量 |
2nd-Level Contents Title | 漁業者の減少 |
2nd-Level Contents Title | 高まる世界の魚需要 |
2nd-Level Contents Title | 減っている世界の水産資源 |
2nd-Level Contents Title | 地球温暖化の漁業への影響 |
2nd-Level Contents Title | 消える漁場と海の汚染 |
2nd-Level Contents Title | 魚を守りながらとる漁業 |
2nd-Level Contents Title | 人の手で魚を増やす |
2nd-Level Contents Title | 魚のすみやすい環境をつくる |
2nd-Level Contents Title | 漁業を仕事にするには |
2nd-Level Contents Title | ■日本の水産業を元気にする |
1st-Level Contents Title | 資料編 |
2nd-Level Contents Title | 水産業の学習に役立つ施設 |
2nd-Level Contents Title | 水産業の学習に役立つホームページ |
1st-Level Contents Title | さくいん |
Study Subject | 水産業 |
---|---|
Study Subject(Reading) | スイサンギョウ |
Study Subject | 漁業 |
Study Subject(Reading) | ギョギョウ |
Study Subject | 水産物 p14-15,97-121,124-125 |
Study Subject(Reading) | スイサンブツ |
Study Subject | 漁法 p16-17,36-37 |
Study Subject(Reading) | ギョホウ |
Study Subject | 排他的経済水域 p28-29 |
Study Subject(Reading) | ハイタテキ/ケイザイ/スイイキ |
Study Subject | 漁場 p28-29 |
Study Subject(Reading) | ギョジョウ |
Study Subject | 漁港 p32-35 |
Study Subject(Reading) | ギョコウ |
Study Subject | 沿岸漁業 p38-39,44-53 |
Study Subject(Reading) | エンガン/ギョギョウ |
Study Subject | 沖合漁業 p40-41,44-46,48-53 |
Study Subject(Reading) | オキアイ/ギョギョウ |
Study Subject | 遠洋漁業 p42-43,54-57,166 |
Study Subject(Reading) | エンヨウ/ギョギョウ |
Study Subject | 貝 p58-59 |
Study Subject(Reading) | カイ |
Study Subject | 海そう p60-61 |
Study Subject(Reading) | カイソウ |
Study Subject | 内水面漁業 p62-69 |
Study Subject(Reading) | ナイスイメン/ギョギョウ |
Study Subject | 宍道湖 p68-69 |
Study Subject(Reading) | シンジコ |
Study Subject | 養殖 p71-89 |
Study Subject(Reading) | ヨウショク |
Study Subject | 栽培漁業 p90-95 |
Study Subject(Reading) | サイバイ/ギョギョウ |
Study Subject | 食品流通 p98-105,120-122 |
Study Subject(Reading) | ショクヒン/リュウツウ |
Study Subject | 魚市場 p98-101 |
Study Subject(Reading) | ウオイチバ |
Study Subject | 冷凍 p104-105 |
Study Subject(Reading) | レイトウ |
Study Subject | 食料輸入 p106-117 |
Study Subject(Reading) | ショクリョウ/ユニュウ |
Study Subject | 品質表示 p118-119 |
Study Subject(Reading) | ヒンシツ/ヒョウジ |
Study Subject | トレーサビリティー p120 |
Study Subject(Reading) | トレーサビリティー |
Study Subject | 水産加工 p123-140 |
Study Subject(Reading) | スイサン/カコウ |
Study Subject | 干物 p128-129 |
Study Subject(Reading) | ヒモノ |
Study Subject | 塩蔵 p130-131 |
Study Subject(Reading) | エンゾウ |
Study Subject | かつお節 p132-133 |
Study Subject(Reading) | カツオブシ |
Study Subject | 練製品 p134-135 |
Study Subject(Reading) | ネリセイヒン |
Study Subject | かん詰・びん詰 p136-137 |
Study Subject(Reading) | カンヅメ/ビンヅメ |
Study Subject | 冷凍食品 p138-139 |
Study Subject(Reading) | レイトウ/ショクヒン |
Study Subject | 捕鯨 p146-147 |
Study Subject(Reading) | ホゲイ |
Study Subject | 祭り p148-149 |
Study Subject(Reading) | マツリ |
Study Subject | 魚料理 p150-162 |
Study Subject(Reading) | サカナリョウリ |
Study Subject | 水産保護 p164-165,178-181 |
Study Subject(Reading) | スイサン/ホゴ |
Study Subject | 漁師 p168-169,186-187 |
Study Subject(Reading) | リョウシ |
Study Subject | 地球温暖化 p174-175 |
Study Subject(Reading) | チキュウ/オンダンカ |
Study Subject | 海洋汚染 p176-177 |
Study Subject(Reading) | カイヨウ/オセン |
Study Subject | 海洋牧場 p183 |
Study Subject(Reading) | カイヨウ/ボクジョウ |
Study Subject | 自然保護 p184-185 |
Study Subject(Reading) | シゼン/ホゴ |
Study Subject | 博物館 p190-192 |
Study Subject(Reading) | ハクブツカン |