Go to the content
Showa Town Library > Find Materials > Material Details

Material Details

旅と食(食の文化フォーラム 20)

  • Content Introduction 古来、「食すること」と「旅すること」は直結していた。「旅と食」をテーマに歴史上における様式の変化で三区分に大別、「食すること」と「旅すること」の難易、あるいは苦楽に注目して論じていく論文集。
待機中

Collection Information

Registration Number Library Book Place Call Number Category Restriction Status
21123460 Showa 閉架 383.8 タ General Books  
Reservation Count 0

Basic Information

Title 旅と食
Title (Reading) タビ/ト/ショク
Author 神崎/宣武‖編
Author (Reading) カンザキ,ノリタケ
Series 食の文化フォーラム
シリーズ巻次 20
Publisher ドメス出版
Publication Date 2002.10
Number of Pages, etc. 278p
Dimensions 22cm
Price ¥2800
Content Description 古来、「食すること」と「旅すること」は直結していた。「旅と食」をテーマに歴史上における様式の変化で三区分に大別、「食すること」と「旅すること」の難易、あるいは苦楽に注目して論じていく論文集。
NDC 9 383.8
NDC 10 383.8
Intended Audience 一般(L)

Display Contents

Title イヌイットにみる狩猟行と食の風景   p16-37
Statement of Responsibility 街道/憲久‖著 (カイドウ,ノリヒサ)
Title 中国明代の旅行家徐霞客の旅と飲食   p38-60
Statement of Responsibility 渡部/武‖著 (ワタベ,タケシ)
Title 時宗の遊行上人の旅と食   p61-81
Statement of Responsibility 梅谷/繁樹‖著 (ウメタニ,シゲキ)
Title 飯炊きムーサの航海   p82-103
Statement of Responsibility 岡村/隆‖著 (オカムラ,タカシ)
Title グランド・ツアーの食と旅   p104-127
Statement of Responsibility 本城/靖久‖著 (ホンジョウ,ノブヒサ)
Title 伊勢参宮における道中食   p128-147
Statement of Responsibility 石井/正己‖著 (イシイ,マサミ)
Title 遊廓登楼と飲食   p149-173
Statement of Responsibility 佐伯/順子‖著 (サエキ,ジュンコ)
Title 鉄道の旅と駅弁   p174-197
Statement of Responsibility 高田/公理‖著 (タカダ,マサトシ)
Title メディア情報とグルメ紀行   p198-214
Statement of Responsibility 疋田/正博‖著 (ヒキタ,マサヒロ)
Title グレートジャーニーでの食体験   p215-240
Statement of Responsibility 関野/吉晴‖著 (セキノ,ヨシハル)
Title 旅の発達、食事の充実   p241-269
Statement of Responsibility 神崎/宣武‖著 (カンザキ,ノリタケ)

Author Introduction

<神崎/宣武‖編>
1944年岡山県生まれ。武蔵野美術大学卒業。民俗学者、旅の文化研究所所長。著書に「盛り場の民俗史」「百姓の国」「「うつわ」を食らう-日本人と食事の文化」などがある。
Important Points
  • Even if an item is marked as available for lending, it may be unavailable due to being missing, damaged, or in poor condition.
  • To make reservations via the homepage, you need to complete user registration at the library and register your password and email address.

Go to the top of this page