
| Registration Number | Library | Book Place | Call Number | Category | Restriction | Status |
|---|---|---|---|---|---|---|
| 22087662 | Showa | 児童① | K 596 オ | Children's Books | Checked Out |
| Title | お米はすごい! |
|---|---|
| Title (Reading) | オコメ/ワ/スゴイ |
| Subtitle | シェフが先生!小学生から使える、子どものためのお米がおいしい料理本 |
| Subtitle (Reading) | シェフ/ガ/センセイ/ショウガクセイ/カラ/ツカエル/コドモ/ノ/タメ/ノ/オコメ/ガ/オイシイ/リョウリボン |
| Author | 柴田書店‖編 |
| Author (Reading) | シバタ/ショテン |
| Author | 秋元/さくら‖[ほか著] |
| Author (Reading) | アキモト,サクラ |
| Publisher | 柴田書店 |
| Publication Date | 2025.11 |
| Number of Pages, etc. | 143p |
| Dimensions | 26cm |
| Price | ¥1800 |
| ISBN | 978-4-388-06401-4 |
| Content Description | フレンチの秋元さくら、イタリアンの宮木康彦、和食の笠原将弘、中華の菰田欣也といった4人のシェフが、子どもでも作れる、お米を使った料理を紹介する。多くの写真でわかりやすい、子どものための料理本。 |
| Content Discription (Children) | お米は好きですか?もしかしたらお家にあるのがあたりまえすぎて、そんなこと考えたことないよ、という人もいるかもしれません。お米をおいしく使う方法をたくさん知っている4人のシェフが、お米を使った、子どもでもつくれる料理を紹介(しょうかい)します。つくりたい料理を見つけたら、どんどんつくってみましょう! |
| NDC 9 | 596.3 |
| NDC 10 | 596.3 |
| Intended Audience | 小学生,一般(BL) |
| 1st-Level Contents Title | はじめに |
|---|---|
| 1st-Level Contents Title | この本の使い方/この本のきまりごと |
| 1st-Level Contents Title | さあ、やってみよう! |
| 2nd-Level Contents Title | おしえてシェフ! |
| 2nd-Level Contents Title | おしえてくれるシェフたち |
| 2nd-Level Contents Title | 料理をつくりはじめるまえに、おぼえておきたい基本 |
| 2nd-Level Contents Title | (1)材料のはかり方 |
| 2nd-Level Contents Title | (2)包丁のおき方 |
| 2nd-Level Contents Title | (3)フライパンや鍋のおき方 |
| 2nd-Level Contents Title | (4)たまごのわり方と黄身のとり出し方 |
| 2nd-Level Contents Title | (5)たまごのゆで方 |
| 2nd-Level Contents Title | (6)野菜の皮のむき方 |
| 2nd-Level Contents Title | (7)包丁の使い方 |
| 2nd-Level Contents Title | (8)野菜の切り方 |
| 2nd-Level Contents Title | (9)そのほかの道具 |
| 2nd-Level Contents Title | この本で使う、基本の調味料 |
| 1st-Level Contents Title | なるほど!豆ちしき |
| 2nd-Level Contents Title | お米ができるまで |
| 2nd-Level Contents Title | お米の品種って、なに? |
| 2nd-Level Contents Title | お米のつくり |
| 2nd-Level Contents Title | 精米って、なに? |
| 2nd-Level Contents Title | 七草がゆのこと |
| 2nd-Level Contents Title | お米クイズ |
| 2nd-Level Contents Title | 世界のお米 |
| 2nd-Level Contents Title | お米クイズの答え |
| 2nd-Level Contents Title | おすしの歴史 |
| 2nd-Level Contents Title | お米のことを考えてみる |
| 1st-Level Contents Title | レッツトライ! |
| 2nd-Level Contents Title | 炊飯器でごはんを炊いてみよう |
| 2nd-Level Contents Title | 土鍋でごはんを炊いてみよう |
| 2nd-Level Contents Title | おかゆをつくってみよう |
| 2nd-Level Contents Title | だしをとってみよう |
| 1st-Level Contents Title | 混ぜごはんと炊きこみごはん |
| 2nd-Level Contents Title | 天かすとさくらえびの混ぜごはん |
| 2nd-Level Contents Title | さけフレークとチーズの混ぜごはん |
| 2nd-Level Contents Title | ザーサイときゅうりの混ぜごはん |
| 2nd-Level Contents Title | コーンとベーコンの炊きこみごはん |
| 2nd-Level Contents Title | 中華風炊きこみごはん |
| 2nd-Level Contents Title | かしわめし |
| 1st-Level Contents Title | のっけごはんとどんぶり |
| 2nd-Level Contents Title | ポキどん |
| 2nd-Level Contents Title | シンガポールチキンライス |
| 2nd-Level Contents Title | 焼きとりどん |
| 2nd-Level Contents Title | ルーローハン風豚肉煮こみのせごはん |
| 2nd-Level Contents Title | ガパオライス風ごはん |
| 2nd-Level Contents Title | みそマーボー豆腐どん |
| 2nd-Level Contents Title | かつどん |
| 2nd-Level Contents Title | 三色どん |
| 1st-Level Contents Title | 汁かけごはんと煮こみごはん |
| 2nd-Level Contents Title | たい茶漬け |
| 2nd-Level Contents Title | 鶏飯風汁かけごはん |
| 2nd-Level Contents Title | ぞうすい |
| 2nd-Level Contents Title | クッパ |
| 2nd-Level Contents Title | たまごがゆ |
| 1st-Level Contents Title | チャーハンと洋風料理 |
| 2nd-Level Contents Title | たまごのシンプルチャーハン |
| 2nd-Level Contents Title | 豚キムチチャーハン |
| 2nd-Level Contents Title | 中華おこげ風あんかけごはん |
| 2nd-Level Contents Title | チキンライス |
| 2nd-Level Contents Title | シーフードピラフ |
| 2nd-Level Contents Title | バターライスとチキンのクリーム煮 |
| 2nd-Level Contents Title | ドライカレー |
| 2nd-Level Contents Title | チーズカレードリア |
| 2nd-Level Contents Title | チキンドリア |
| 2nd-Level Contents Title | お米のサラダ |
| 2nd-Level Contents Title | チーズのリゾット |
| 2nd-Level Contents Title | 玄米とひき肉のリゾット |
| 2nd-Level Contents Title | とうもろこしの焼きリゾット |
| 2nd-Level Contents Title | ライスコロッケ |
| 2nd-Level Contents Title | 魚介のパエリア |
| 2nd-Level Contents Title | ライスバーガー |
| 1st-Level Contents Title | おにぎりとおすし |
| 2nd-Level Contents Title | おにぎり |
| 2nd-Level Contents Title | 焼きおにぎり |
| 2nd-Level Contents Title | かつおの手こねずし |
| 2nd-Level Contents Title | 手まりずし |
| 2nd-Level Contents Title | いなりすし |
| 2nd-Level Contents Title | 三色のり巻き |
| 2nd-Level Contents Title | すしケーキ |
| 1st-Level Contents Title | もち米やおもちでつくる |
| 2nd-Level Contents Title | さつまいものおこわ |
| 2nd-Level Contents Title | 中華ちまき |
| 2nd-Level Contents Title | もち米だんごしゅうまい |
| 2nd-Level Contents Title | おはぎ |
| 2nd-Level Contents Title | おぞう煮 |
| 2nd-Level Contents Title | もちピザ |
| Study Subject | 料理 |
|---|---|
| Study Subject(Reading) | リョウリ |
| Study Subject | ご飯 |
| Study Subject(Reading) | ゴハン |
| Study Subject | 調理器具 p10-14 |
| Study Subject(Reading) | チョウリ/キグ |
| Study Subject | 炊飯器 p16-17 |
| Study Subject(Reading) | スイハンキ |
| Study Subject | 炊きこみご飯 p24-29,130-131 |
| Study Subject(Reading) | タキコミ/ゴハン |
| Study Subject | 米 p30-31,52,66,95,106 |
| Study Subject(Reading) | コメ |
| Study Subject | どんぶりもの p33-51 |
| Study Subject(Reading) | ドンブリモノ |
| Study Subject | おかゆ p62-65 |
| Study Subject(Reading) | オカユ |
| Study Subject | 七草 p65 |
| Study Subject(Reading) | ナナクサ |
| Study Subject | チャーハン p68-71 |
| Study Subject(Reading) | チャーハン |
| Study Subject | ピラフ p76-78 |
| Study Subject(Reading) | ピラフ |
| Study Subject | カレー p82-85 |
| Study Subject(Reading) | カレー |
| Study Subject | サラダ p88-89 |
| Study Subject(Reading) | サラダ |
| Study Subject | コロッケ p98-99 |
| Study Subject(Reading) | コロッケ |
| Study Subject | パエリア p100-102 |
| Study Subject(Reading) | パエリア |
| Study Subject | おにぎり p108-112 |
| Study Subject(Reading) | オニギリ |
| Study Subject | すし p114-127 |
| Study Subject(Reading) | スシ |
| Study Subject | だし汁 p128 |
| Study Subject(Reading) | ダシジル |
| Study Subject | ちまき p132-133 |
| Study Subject(Reading) | チマキ |
| Study Subject | シューマイ p134-135 |
| Study Subject(Reading) | シューマイ |
| Study Subject | もちがし p136-138 |
| Study Subject(Reading) | モチガシ |
| Study Subject | 雑煮 p139-141 |
| Study Subject(Reading) | ゾウニ |
| Study Subject | もち p142-143 |
| Study Subject(Reading) | モチ |
| Study Subject | ピザ p142-143 |
| Study Subject(Reading) | ピザ |