
| Registration Number | Library | Book Place | Call Number | Category | Restriction | Status |
|---|---|---|---|---|---|---|
| 22079506 | Showa | 児童① | K 590 ヒ 2 | Children's Books |
| Title | ひとりでできるかな?はじめての家事 |
|---|---|
| Title (Reading) | ヒトリ/デ/デキルカナ/ハジメテ/ノ/カジ |
| Volume Number | 2 |
| Author | 家庭科教育研究者連盟‖編 |
| Author (Reading) | カテイカ/キョウイク/ケンキュウシャ/レンメイ |
| Author | 大橋/慶子‖絵 |
| Author (Reading) | オオハシ,ケイコ |
| 各巻タイトル | つぎは、おかずもつくってみよう |
| 各巻タイトルヨミ | ツギ/ワ/オカズ/モ/ツクッテ/ミヨウ |
| Publisher | 大月書店 |
| Publication Date | 2018.2 |
| Number of Pages, etc. | 40p |
| Dimensions | 21×22cm |
| Price | ¥2400 |
| ISBN | 978-4-272-40722-4 |
| Content Description | 「家事」とは、健康で生活するために必要なこと。できることからやってみましょう! 2では、主食と合わせたら1食分の料理になる、いろいろなおかずの作り方をイラストで紹介します。 |
| Content Discription (Children) | 健康で生活するために必要なこと、それが「家事」です。あなたにできることからやってみましょう。2では、たまご、やさい、肉、魚を使ったおかずの作り方を基本からイラストでわかりやすく説明。電子レンジや冷蔵庫のじょうずな使い方、安全で新鮮(しんせん)な食品のえらび方などものっています。 |
| NDC 9 | 590 |
| NDC 10 | 590 |
| Intended Audience | 小学5~6年生(B5) |
| 1st-Level Contents Title | ゆでたまごと目玉焼き |
|---|---|
| 2nd-Level Contents Title | ・かんたんゆでたまご |
| 2nd-Level Contents Title | ・ゆでたまごでサラダ |
| 2nd-Level Contents Title | ・ゆでたまごでサンドイッチ |
| 2nd-Level Contents Title | ・味つけたまごをつくる |
| 2nd-Level Contents Title | ・目玉焼き |
| 2nd-Level Contents Title | ▷ゆでたまごのコツ |
| 2nd-Level Contents Title | ▷たまごはエライ! |
| 2nd-Level Contents Title | ▷たまごアレルギーってなあに? |
| 1st-Level Contents Title | オムレツをつくろう |
| 2nd-Level Contents Title | ・プレーンオムレツ |
| 2nd-Level Contents Title | ・厚やきたまごに挑戦 |
| 1st-Level Contents Title | じゃがいもの料理 |
| 2nd-Level Contents Title | ・じゃがいもは「水」からゆでる |
| 2nd-Level Contents Title | ・ポテトサラダ |
| 2nd-Level Contents Title | ・こふきいも |
| 2nd-Level Contents Title | ▷じゃがいもの芽はしっかり取りのぞこう! |
| 2nd-Level Contents Title | ▷じゃがいもって、いろんな種類があるんだなぁ |
| 1st-Level Contents Title | 電子レンジのじょうずな使い方 |
| 2nd-Level Contents Title | ・電子レンジで使える容器 |
| 2nd-Level Contents Title | ・電子レンジで使えない容器 |
| 2nd-Level Contents Title | ・食品の置き方 |
| 2nd-Level Contents Title | ▷電子レンジのしくみ |
| 2nd-Level Contents Title | ▷電子レンジでできる料理 |
| 1st-Level Contents Title | やさいをゆでる・むす |
| 2nd-Level Contents Title | ・ほうれん草のおひたし |
| 2nd-Level Contents Title | ・フライパンでむしやさい |
| 2nd-Level Contents Title | ▷やさいはどこを食べてるの? |
| 1st-Level Contents Title | 生やさいでサラダとつけもの |
| 2nd-Level Contents Title | ・トマトとレタスのサラダ |
| 2nd-Level Contents Title | ・ビニール袋できゅうりのつけもの |
| 2nd-Level Contents Title | ▷サラダのコツ |
| 2nd-Level Contents Title | ▷つけもののひみつ |
| 1st-Level Contents Title | シャキ、シャキ! やさいいため |
| 2nd-Level Contents Title | ▷いためる調理のいいところ |
| 2nd-Level Contents Title | ▷やさいが体にいいわけ |
| 1st-Level Contents Title | 冷蔵庫のじょうずな使い方 |
| 2nd-Level Contents Title | ・どこになにをいれる? |
| 2nd-Level Contents Title | ・じょうずな使い方 |
| 2nd-Level Contents Title | ・冷凍のコツ |
| 2nd-Level Contents Title | ・解凍のコツ |
| 2nd-Level Contents Title | ▷どうして冷やして保存するの? |
| 2nd-Level Contents Title | ▷冷蔵庫はなぜ冷えるの? |
| 1st-Level Contents Title | こねこねハンバーグ |
| 2nd-Level Contents Title | ・ハンバーグソースと野菜のつけあわせ |
| 2nd-Level Contents Title | ▷肉料理に野菜をつけるわけ |
| 2nd-Level Contents Title | ▷お肉をあつかうときには、注意しよう。 |
| 1st-Level Contents Title | みんなだいすきとり肉のからあげ |
| 2nd-Level Contents Title | ・とり肉の部位 |
| 2nd-Level Contents Title | ・あげないチキンカツ |
| 2nd-Level Contents Title | ▷あげものをするときの注意 |
| 2nd-Level Contents Title | ▷とり肉は健康食 |
| 2nd-Level Contents Title | ▷とり肉のあつかいに注意 |
| 1st-Level Contents Title | みんなだいすきカレーとしょうがやき |
| 2nd-Level Contents Title | ・カレーライス |
| 2nd-Level Contents Title | ・ぶた肉のしょうがやき |
| 2nd-Level Contents Title | ▷ぶた肉の部位 |
| 1st-Level Contents Title | 魚をこんがり焼こう |
| 2nd-Level Contents Title | ・サンマの塩焼き |
| 2nd-Level Contents Title | ・サケのムニエル |
| 2nd-Level Contents Title | ▷もりつけ方 |
| 2nd-Level Contents Title | ▷フライパンでも焼ける |
| 2nd-Level Contents Title | ▷魚のじょうずな食べ方 |
| 1st-Level Contents Title | イワシの料理 |
| 2nd-Level Contents Title | ・イワシを手でひらく |
| 2nd-Level Contents Title | ・イワシのつみれ汁 |
| 2nd-Level Contents Title | ▷青魚パワーで元気いっぱい |
| 1st-Level Contents Title | おべんとうをつくろう |
| 2nd-Level Contents Title | ▷おべんとうの話 |
| 1st-Level Contents Title | 災害のときにやくだつ料理 |
| 2nd-Level Contents Title | ・ポリ袋を使ってたきこみごはん |
| 2nd-Level Contents Title | ・かんづめを使ってサバのみそ煮 |
| 2nd-Level Contents Title | ・火を使わずにできるガスパチョ |
| 2nd-Level Contents Title | ▷災害備蓄食料で料理を |
| 1st-Level Contents Title | エコなクッキング |
| 2nd-Level Contents Title | ・大根の葉のふりかけ |
| 2nd-Level Contents Title | ・ガスの火かげんで省エネ |
| 2nd-Level Contents Title | ・省エネで肉じゃが |
| 2nd-Level Contents Title | ▷地球にやさしい食材の選び方 |
| 1st-Level Contents Title | 安全で新鮮な食品をえらぼう |
| 2nd-Level Contents Title | ・野菜やくだもののえらび方 |
| 2nd-Level Contents Title | ・魚のえらび方 |
| 2nd-Level Contents Title | ・肉のえらび方 |
| 2nd-Level Contents Title | ・加工食品のえらび方 |
| 2nd-Level Contents Title | ▷賞味期限と消費期限 |
| 2nd-Level Contents Title | ▷食品てん加物とは |
| 2nd-Level Contents Title | ▷とくにさけたい食品てん加物 |
| 1st-Level Contents Title | 環境にやさしいあとかたづけ |
| 2nd-Level Contents Title | ・食べた食器のはこび方 |
| 2nd-Level Contents Title | ・食器を洗う前に |
| 2nd-Level Contents Title | ・食器・なべ・フライパンを洗う |
| 2nd-Level Contents Title | ・汚れがひどいものは、台所用石けんをつけて洗う |
| 2nd-Level Contents Title | ・すすぐ |
| 2nd-Level Contents Title | ・かたづける |
| 2nd-Level Contents Title | ・ゴミのしまつ |
| 2nd-Level Contents Title | ▷アクリルタワシのかんたんなつくり方 |
| 2nd-Level Contents Title | ▷合成洗剤でなく石けんを使おう |
| 2nd-Level Contents Title | ▷どこを見ればわかるの? |
| Study Subject | 家事 |
|---|---|
| Study Subject(Reading) | カジ |
| Study Subject | 料理 |
| Study Subject(Reading) | リョウリ |
| Study Subject | 卵料理 p4-7 |
| Study Subject(Reading) | タマゴリョウリ |
| Study Subject | オムレツ p6 |
| Study Subject(Reading) | オムレツ |
| Study Subject | じゃがいも p8-9 |
| Study Subject(Reading) | ジャガイモ |
| Study Subject | 電子レンジ p10-11 |
| Study Subject(Reading) | デンシ/レンジ |
| Study Subject | 野菜料理 p12-17 |
| Study Subject(Reading) | ヤサイ/リョウリ |
| Study Subject | サラダ p14 |
| Study Subject(Reading) | サラダ |
| Study Subject | 漬け物 p15 |
| Study Subject(Reading) | ツケモノ |
| Study Subject | 冷蔵庫 p18-19 |
| Study Subject(Reading) | レイゾウコ |
| Study Subject | ハンバーグ p20-21 |
| Study Subject(Reading) | ハンバーグ |
| Study Subject | 肉料理 p20-25 |
| Study Subject(Reading) | ニクリョウリ |
| Study Subject | 揚げ物 p22-23 |
| Study Subject(Reading) | アゲモノ |
| Study Subject | カレー p24 |
| Study Subject(Reading) | カレー |
| Study Subject | 魚料理 p26-29 |
| Study Subject(Reading) | サカナリョウリ |
| Study Subject | いわし p28-29 |
| Study Subject(Reading) | イワシ |
| Study Subject | 弁当 p30-31 |
| Study Subject(Reading) | ベントウ |
| Study Subject | 災害・防災 p32-33 |
| Study Subject(Reading) | サイガイ/ボウサイ |
| Study Subject | 食品衛生 p36-37 |
| Study Subject(Reading) | ショクヒン/エイセイ |