
| Registration Number | Library | Book Place | Call Number | Category | Restriction | Status |
|---|---|---|---|---|---|---|
| 22074954 | Showa | 閉架 | K 423 タ | Children's Books |
| Title | 泡のざわめき |
|---|---|
| Title (Reading) | アワ/ノ/ザワメキ |
| Author | 田中/幸‖著 |
| Author (Reading) | タナカ,ミユキ |
| Author | 結城/千代子‖著 |
| Author (Reading) | ユウキ,チヨコ |
| Author | 西岡/千晶‖絵 |
| Author (Reading) | ニシオカ,チアキ |
| Series | ワンダー・ラボラトリ |
| シリーズ巻次 | 04 |
| Publisher | 太郎次郎社エディタス |
| Publication Date | 2015.8 |
| Number of Pages, etc. | 88,4p |
| Dimensions | 19cm |
| Price | ¥1500 |
| ISBN | 978-4-8118-0777-5 |
| Content Description | フワフワとおいしく、シュワシュワと美しく、ふかふかと心地よく-五感をくすぐる、泡。なぜできるのか? どうやってできるのか? そもそも何なのか? 外から中から境目から、その正体とメカニズムをつかまえる。 |
| Content Discription (Children) | なぜできるのか?どうやってできるのか?そもそも何なのか?さまざまな泡(あわ)ができるメカニズムを解説。さらに、ビールやコーヒーのおいしさの秘密、モリアオガエルやアワフキムシの泡の世界に迫るとともに、シャンパンなどの液体の中にある泡の誕生や泡の構造について紹介します。 |
| NDC 9 | 423.86 |
| NDC 10 | 423.86 |
| Intended Audience | 小学5~6年生,中学生,高校生(B5FG) |
| 1st-Level Contents Title | Ⅰ|フワフワをつかまえに-おいしい泡の正体とメカニズム |
|---|---|
| 2nd-Level Contents Title | 泡って、なに? |
| 2nd-Level Contents Title | 泡を分類してみたら |
| 2nd-Level Contents Title | 最古の泡の飲みもの |
| 2nd-Level Contents Title | ビールの泡の正体は? |
| 2nd-Level Contents Title | 水の表面で起きていること |
| 2nd-Level Contents Title | 水分子のスクラム、「表面張力」 |
| 2nd-Level Contents Title | 界面活性剤で泡ができるしくみ |
| 2nd-Level Contents Title | ビールは泡が命 |
| 2nd-Level Contents Title | ドリップでふくらむコーヒーの泡 |
| 2nd-Level Contents Title | クレマがおいしいわけ |
| 2nd-Level Contents Title | 長持ちする泡、しない泡 |
| 2nd-Level Contents Title | ふわふわの泡をつくる生きもの |
| 1st-Level Contents Title | Ⅰ|フワフワをつかまえに-おいしい泡の正体とメカニズム |
| 2nd-Level Contents Title | 泡って、なに? |
| 2nd-Level Contents Title | 泡を分類してみたら |
| 2nd-Level Contents Title | 最古の泡の飲みもの |
| 2nd-Level Contents Title | ビールの泡の正体は? |
| 2nd-Level Contents Title | 水の表面で起きていること |
| 2nd-Level Contents Title | 水分子のスクラム、「表面張力」 |
| 2nd-Level Contents Title | 界面活性剤で泡ができるしくみ |
| 2nd-Level Contents Title | ビールは泡が命 |
| 2nd-Level Contents Title | ドリップでふくらむコーヒーの泡 |
| 2nd-Level Contents Title | クレマがおいしいわけ |
| 2nd-Level Contents Title | 長持ちする泡、しない泡 |
| 2nd-Level Contents Title | ふわふわの泡をつくる生きもの |
| 1st-Level Contents Title | コラム |
| 2nd-Level Contents Title | 泡の形の話1 泡はなぜ丸い? |
| 2nd-Level Contents Title | 泡の形の話2 ブクブクの中の十四面体 |
| 2nd-Level Contents Title | 抹茶の泡 |
| 1st-Level Contents Title | コラム |
| 2nd-Level Contents Title | 泡の形の話1 泡はなぜ丸い? |
| 2nd-Level Contents Title | 泡の形の話2 ブクブクの中の十四面体 |
| 2nd-Level Contents Title | 抹茶の泡 |
| 1st-Level Contents Title | Ⅱ|シュワシュワの誕生-気泡ができて、育つまで |
| 2nd-Level Contents Title | はじけてさわやか、炭酸飲料 |
| 2nd-Level Contents Title | はじめはじゃまだったシャンパンの泡 |
| 2nd-Level Contents Title | 溶けている気体と泡になる気体 |
| 2nd-Level Contents Title | 溶けている気体が泡になるとき |
| 2nd-Level Contents Title | 泡のはじまりの核 |
| 2nd-Level Contents Title | ホールから核が生まれる場合 |
| 2nd-Level Contents Title | シャンパンとビールの泡を比べると |
| 1st-Level Contents Title | Ⅱ|シュワシュワの誕生-気泡ができて、育つまで |
| 2nd-Level Contents Title | はじけてさわやか、炭酸飲料 |
| 2nd-Level Contents Title | はじめはじゃまだったシャンパンの泡 |
| 2nd-Level Contents Title | 溶けている気体と泡になる気体 |
| 2nd-Level Contents Title | 溶けている気体が泡になるとき |
| 2nd-Level Contents Title | 泡のはじまりの核 |
| 2nd-Level Contents Title | ホールから核が生まれる場合 |
| 2nd-Level Contents Title | シャンパンとビールの泡を比べると |
| 1st-Level Contents Title | コラム |
| 2nd-Level Contents Title | シャンパンの泡の音 |
| 1st-Level Contents Title | コラム |
| 2nd-Level Contents Title | シャンパンの泡の音 |
| 1st-Level Contents Title | Ⅲ|はてしなき泡の世界-細胞と宇宙のよく似た構造 |
| 2nd-Level Contents Title | パンの形をつくる泡 |
| 2nd-Level Contents Title | お菓子に料理に、活躍するメレンゲ |
| 2nd-Level Contents Title | ベイクド・アラスカ-熱をさえぎる泡の壁 |
| 2nd-Level Contents Title | 細胞も人間も、泡 |
| 2nd-Level Contents Title | 泡の申し子、コルク |
| 2nd-Level Contents Title | 究極の泡構造、発泡スチロール |
| 2nd-Level Contents Title | マグマの泡がつくる軽石 |
| 2nd-Level Contents Title | 泡でできた宇宙 |
| 2nd-Level Contents Title | そして泡との日々は続く |
| 1st-Level Contents Title | Ⅲ|はてしなき泡の世界-細胞と宇宙のよく似た構造 |
| 2nd-Level Contents Title | パンの形をつくる泡 |
| 2nd-Level Contents Title | お菓子に料理に、活躍するメレンゲ |
| 2nd-Level Contents Title | ベイクド・アラスカ-熱をさえぎる泡の壁 |
| 2nd-Level Contents Title | 細胞も人間も、泡 |
| 2nd-Level Contents Title | 泡の申し子、コルク |
| 2nd-Level Contents Title | 究極の泡構造、発泡スチロール |
| 2nd-Level Contents Title | マグマの泡がつくる軽石 |
| 2nd-Level Contents Title | 泡でできた宇宙 |
| 2nd-Level Contents Title | そして泡との日々は続く |
| 1st-Level Contents Title | コラム |
| 2nd-Level Contents Title | 泡の壁を食べる寒天 |
| 2nd-Level Contents Title | 泡の骨格をもつ動物 |
| 1st-Level Contents Title | コラム |
| 2nd-Level Contents Title | 泡の壁を食べる寒天 |
| 2nd-Level Contents Title | 泡の骨格をもつ動物 |
| 1st-Level Contents Title | 付録 |
| 2nd-Level Contents Title | 教科書ではいつ習う? |
| 2nd-Level Contents Title | おすすめ関連図書 |
| 1st-Level Contents Title | 付録 |
| 2nd-Level Contents Title | 教科書ではいつ習う? |
| 2nd-Level Contents Title | おすすめ関連図書 |
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<田中/幸‖著>
岐阜県生まれ。晃華学園中学校高等学校理科教諭。物理教育学会会員。
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<結城/千代子‖著>
東京都生まれ。大学講師。物理教育研究会会員、比較文明学会会員。
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| Study Subject | 泡 |
|---|---|
| Study Subject(Reading) | アワ |
| Study Subject | 酒 p14-17,31-33,48-49 |
| Study Subject(Reading) | サケ |
| Study Subject | 水 p17-23 |
| Study Subject(Reading) | ミズ |
| Study Subject | 表面張力 p23-25 |
| Study Subject(Reading) | ヒョウメン/チョウリョク |
| Study Subject | 界面活性剤 p25-31 |
| Study Subject(Reading) | カイメン/カッセイザイ |
| Study Subject | コーヒー p33-42 |
| Study Subject(Reading) | コーヒー |
| Study Subject | 清涼飲料 p46-47 |
| Study Subject(Reading) | セイリョウ/インリョウ |
| Study Subject | パン p64-66 |
| Study Subject(Reading) | パン |
| Study Subject | メレンゲ p66-71 |
| Study Subject(Reading) | メレンゲ |
| Study Subject | 細胞 p74-76 |
| Study Subject(Reading) | サイボウ |
| Study Subject | 発泡スチロール p80 |
| Study Subject(Reading) | ハッポウ/スチロール |
| Study Subject | マグマ p81-82 |
| Study Subject(Reading) | マグマ |
| Study Subject | 軽石 p81-82 |
| Study Subject(Reading) | カルイシ |
| Study Subject | 宇宙 p82-86 |
| Study Subject(Reading) | ウチュウ |