Registration Number | Library | Book Place | Call Number | Category | Restriction | Status |
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22073549 | Showa | 児童② | K 382 ア 1 | Children's Books |
Title | アジアの自然と文化 |
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Title (Reading) | アジア/ノ/シゼン/ト/ブンカ |
Volume Number | 1 |
Author | クリスチャン・ダニエルス‖監修 |
Author (Reading) | ダニエルス,クリスチャン |
各巻タイトル | 米からみる東アジア |
各巻タイトルヨミ | コメ/カラ/ミル/ヒガシアジア |
各巻サブタイトル | 豊かな水が支えた暮らし |
各巻サブタイトル | 日本・中国南部・朝鮮半島など |
各巻著者 | 渡部/武‖著 |
各巻著者ヨミ | ワタベ,タケシ |
Publisher | 小峰書店 |
Publication Date | 2012.4 |
Number of Pages, etc. | 51p |
Dimensions | 29cm |
Price | ¥3800 |
ISBN | 978-4-338-27301-5 |
Content Description | アジアの人々がなにを食べてきたのか、その食べ物を中心とした暮らしが各地域の自然環境とどのような関係をもっているのかを、豊富な写真で紹介する。1は、米をめぐる東アジア南部の暮らしを取り上げる。 |
Content Discription (Children) | 日本、中国南部、朝鮮(ちょうせん)半島。東アジア南部の人びとは、おもに米を中心とした暮らしをいとなんできました。自然に合わせた農業の知恵(ちえ)、衣食住のくふう、豊作を願う行事などをたくさんの写真とともに紹介(しょうかい)します。 |
NDC 9 | 382.2 |
NDC 10 | 382.2 |
Intended Audience | 小学5~6年生(B5) |
1st-Level Contents Title | 1 東アジア南部の自然と米 |
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2nd-Level Contents Title | 夏にむし暑い地域 |
2nd-Level Contents Title | 稲作に重要な水と暑さ |
2nd-Level Contents Title | 稲作はどこから? |
2nd-Level Contents Title | 最古の稲作 |
2nd-Level Contents Title | 古代中国の米づくり |
2nd-Level Contents Title | もうひとつのイネの道 |
1st-Level Contents Title | 2 米を育てる技術 |
2nd-Level Contents Title | クワとスキ |
2nd-Level Contents Title | 田に水を回す |
2nd-Level Contents Title | 水田と漁業 |
2nd-Level Contents Title | イネを刈り取る |
2nd-Level Contents Title | 干して脱穀する |
2nd-Level Contents Title | 倉庫で保存する |
1st-Level Contents Title | 3 米をめぐる暮らし |
2nd-Level Contents Title | すぐれた栄養をもつ「主食」 |
2nd-Level Contents Title | さまざまなモチ |
2nd-Level Contents Title | すしと酒 |
2nd-Level Contents Title | 米のお菓子いろいろ |
2nd-Level Contents Title | わらの文化 |
2nd-Level Contents Title | 米作地帯の住まい |
2nd-Level Contents Title | 協力して暮らす |
1st-Level Contents Title | 4 祈りと願い |
2nd-Level Contents Title | 豊作を祈る神事 |
2nd-Level Contents Title | 神や先祖へのお供え |
2nd-Level Contents Title | さまざまな行事 |
1st-Level Contents Title | おわりに-失われる伝統と新たなる問題 |
1st-Level Contents Title | [コラム] |
2nd-Level Contents Title | イネを表す古い漢字 |
2nd-Level Contents Title | 耕織図 |
2nd-Level Contents Title | 箸で食べる |
1st-Level Contents Title | 指導者・保護者のみなさまへ-あとがきにかえて |
1st-Level Contents Title | 1巻さくいん |
Study Subject | アジア |
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Study Subject(Reading) | アジア |
Study Subject | 文化 |
Study Subject(Reading) | ブンカ |
Study Subject | 東アジア |
Study Subject(Reading) | ヒガシアジア |
Study Subject | 米 |
Study Subject(Reading) | コメ |
Study Subject | 自然 |
Study Subject(Reading) | シゼン |
Study Subject | 気候 p4-5 |
Study Subject(Reading) | キコウ |
Study Subject | いね p6-9 |
Study Subject(Reading) | イネ |
Study Subject | 米作り p10-27 |
Study Subject(Reading) | コメヅクリ |
Study Subject | 中国 p12-13 |
Study Subject(Reading) | チュウゴク |
Study Subject | 農具 p16-17 |
Study Subject(Reading) | ノウグ |
Study Subject | かんがい(潅漑) p18-19 |
Study Subject(Reading) | カンガイ |
Study Subject | う飼い p20-21 |
Study Subject(Reading) | ウカイ |
Study Subject | 水田 p20-21 |
Study Subject(Reading) | スイデン |
Study Subject | 漁業 p20-21 |
Study Subject(Reading) | ギョギョウ |
Study Subject | 高床 p26-27 |
Study Subject(Reading) | タカユカ |
Study Subject | 食文化 p28-35 |
Study Subject(Reading) | ショクブンカ |
Study Subject | 主食 p28-29 |
Study Subject(Reading) | シュショク |
Study Subject | もち p30-31 |
Study Subject(Reading) | モチ |
Study Subject | すし p32 |
Study Subject(Reading) | スシ |
Study Subject | 発酵食品 p32-33 |
Study Subject(Reading) | ハッコウ/ショクヒン |
Study Subject | 米菓 p34-35 |
Study Subject(Reading) | ベイカ |
Study Subject | わら・わら製品 p36-37 |
Study Subject(Reading) | ワラ/ワラ/セイヒン |
Study Subject | 住まい p38-39 |
Study Subject(Reading) | スマイ |
Study Subject | 水郷 p38-39 |
Study Subject(Reading) | スイゴウ |
Study Subject | 農村 p40-41 |
Study Subject(Reading) | ノウソン |
Study Subject | 祭り p42-43,46-47 |
Study Subject(Reading) | マツリ |
Study Subject | 民間信仰 p44-45 |
Study Subject(Reading) | ミンカン/シンコウ |
Study Subject | 供養 p44-45 |
Study Subject(Reading) | クヨウ |
Study Subject | 年中行事 p46-47 |
Study Subject(Reading) | ネンジュウ/ギョウジ |